
La creativitat és la capacitat d'inventar, de generar idees alternatives davant certes situacions, o solucions per determinats problemes; de veure les coses sota una nova perspectiva. Implica fugir del segur i el previsible per produir alguna cosa nou, la qual cosa requereix comparar les pròpies idees amb les dels altres.
Amés podem dir que la creativitat és la forma d'expressar-se un mateix, usant l'originalitat i la imaginació, i encara que es pensa que per ser creatiu, és necessari tenir un talent innat, això no és cert, perquè cada persona és capaç de ser creatiu en un àrea concreta.
Algunes aspectes que hem de tindre en compte son:
- Deixar temps lliure per a la creativitat.
- Mostrar interès pel que fa el petit.
- Deixar que el nen et faci preguntes per satisfer la seva curiositat i aprendre coses noves i ajuda-li a pensar críticament sobre les tasques que està realitzant, perquè se superin a si mateix; anima-li al fet que intercanvi les seues idees amb altres companys.
- Proporcionar noves experiències, amb documentals o excursions on tinga contacte amb la naturalesa i puga ell mateix ser observador de primera mà.
- Ensenyar-li a ser segur de si mateix i de les seues idees.
Llavors, què farem al llarg de la unitat per fomentar i treballar la creativitat? Algunes claus són:
- Organitzar un entorn creatiu amb un mural en el qual poder expressar idees i zones de joc on se sentin lliures i no dirigits.
- Respectar el ritme i els temps deixant temps per a la imaginació i l'espontaneïtat.
- Realitzarem activitats creatives com visitiar museus interactius, creacions de falles i ninots, balls, exposicions...
- Llegirem contes i crearem històries a través de tècniques com les de Gianni Rodari.
- Les activitats estan enfocades als seus interessos i necessitats perquè siguin ells els que de forma autònoma i espontanea connectin amb els continguts i aprenguin de forma significativa.
- Fomentar la seua curiositat per conèixer el món que els envolta promovent el pensament crític procurant que pregunti fins al més obvi.
- Elogiar cada vegada que aconsegueixi resoldre un problema per si mateix, motivant-li perquè continuï esforçant-se.
Hem de pensar que el nen d'educació infantil és un nen desitjós de resoldre els problemes per si mateix, s'enfronta a situacions noves i busca solucions de vegades inesperades per nosaltres els adults. Es troba en una etapa ideal per al desenvolupament de la seua creativitat. Per tant, recordeu que:
Fins a la pròxima!
No hay comentarios:
Publicar un comentario